lördag 8 november 2008

Ryska ubåtar

Säga vad man vill om Ryssland, men deras krigsmateriel har väl alltid varit känt för att vara Robust om än väldigt dåligt underhållet. Minns en artikel jag läste om skillnaderna mellan amerikanska och ryska flygbaser, där de på de amerikanska städade bort vartenda litet papper som fanns på startbanan för att flygplanen inte skulle kunna skadas, medan det på de ryska låg gamla motorer och annat skrot.

Dock går även robusta saker sönder om de inte underhålls, vilket besättningen på en rysk ubåt nu tragiskt fick erfara.

Artiklarna hos
Dn
Svd

Kinesiska ord
潜水艇 qián shuǐ tǐng eller bara 潜艇 qián tǐng Ubåt.
海军 hǎi jūn Flottan
俄罗斯 É luó sī Ryssland

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Har själv tjänstgjort på ett fartyg i svenska flottan och vet vad de har för släcksystem på ubåtar. Det kallas för Halotron och är inte hälsosamt för människor, vi hade det endast i maskinrummet på vårat fartyg. Principen med halotronet är att det kväver elden efter att alla utrymmen i anslutning stängs av. På ubåten har det troligtvis gått till så att ett visst utrymme stängts av av misstag och att man av misstag utlöst halotronet, medans några av besättningen fanns kvar, varvid de kvävds till döds under någon minut. Inget fel på materielen som sådant alltså, sådant kunde ha skeet även på våra ubåtar.

Vad gäller startbanorna i Ryssland vs. USA, så behöver ryssarna inte plocka skräp eftersom deras flygplan bygger på principen att luftintagen sitter ovanpå flygkroppen, och därför finns inte risken att något sugs in där, vilket det gör på amerikanska plan.
Men nu vet du ;)
Tack för mig
/Per, Östersund

Anonym sa...

Det finns liknande släcksystem i serverrum. Både människor och eld behöver syre. Tar man bort syret, tex med gas som tränger undan det, så dör både eld och människor.

Anonym sa...

Tror inte ryssarna har amerikansk "ogiftig" halotron. Kolla,
http://www2.foi.se/rapp/foir1247.pdf
Kanske Halon 1201 el liknade, tycker synd om dem i alla fall.

Kinesiska sa...

Där ser man, alltid lär man sig något nytt :)