lördag 17 januari 2009

Beroendet av ryssland

Europa är lite för beroende av rysk gas för att det ska vara helt bra tror jag..
Nu verkar ju problemet visserligen ha lösts för denna gång, men så länge gasen går via Ukraina som Ryssland inte verkar gilla så mycket, iaf om man kollar in den ryska propagandafilmen som släppts om kriget i Georgien så kommer det nog bli mer konflikter i framtiden. Och ryssarna känns ju inte direkt som ett folk som skulle tveka att låta människor frysa om vintern om de kan nyttja gasen som påtryckning i nån framtida konflikt.

Nä, bygg ut kärnkraften och byt ut all gas till el så slipper vi sådana här problem i framtiden.

煤气 méi qì Gas
乌克兰 wū kè lán Ukraina
俄罗斯 É luó sī Ryssland
管道 guǎn dào Pipeline

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vi är inte beroende av rysk gas - snarare är flera östeuropeiska länder beroende. Vi kan hjälpa dem med förnyelsebar energi men att bygga ut kärnkraften i Sverige påverkar inte denna frågan eftersom vi helt enkelt nästan inte använder någon rysk gas alls i Sverige.

Anonym sa...

Det visar på att vi inte riktigt kan lite på Ryssland.
Vi bör vara lite försiktiga med att helt avveckla våran försvarsförmåga (inte för att invasion är ett hot men väl en konflikt i närområdet inom de närmaste 20 åren).
Sverige gör nog gott att försöka undvika byggandet av Nordstream.

Anonym sa...

Jag förstår inte all denna kritik riktad mot Ryssland. Det är ju Ukraina som inte vill betala samma priser som övriga Europa betalar?
Dom hade inte betalt och avtalet hade löpt ut så vad ska Ryssland göra då?
Låter ditt kabel-tv bolag låta dig kolla på TV även om du inte betalt räkningen och inte vill betala den nya avgiften? NEJ, dom stänger av den! Tänk lite innan ni kritiserar först!