tisdag 27 januari 2009

mutor är fult... ibland

Saab har hamnat i blåsvädret igen pga JAS. Mutor har betalats ut till folk. samma historia var det väl när bofors gjorde affärer.. men vad som inte verkar gå i huvudet på alla är att mutor är naturligt i vissa delar av världen. I dessa länder där korruptionen är hög så kan man inte sälja vatten i öknen utan att ge nån form av present till ansvarig inköpare.. det är helt enkelt så det funkar, så varför ska inte svenska företag få vara med på dessa marknader på samma villkor som alla andra?

I kina är det skillnad på muta och muta. T.ex. Ska jag sälja in min produkt till ett företag så ger jag en present till ansvarige, detta är bara en present men innebär ju enligt svenska mått en muta. Men här ser man det inte riktigt så, utan det är mer en självklarhet att man ger en present till personen som fattar beslutet om att köpa ens produkter. Samma sak gäller med ex lärare, vill man att ens barn ska få lite extra uppmärksamhet i skolan så ger man läraren en present, man mutar dock inte läraren i kinesernas ögon.

买通 mǎi tōng Muta
送礼 sòng lǐ Ge en present

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du glömde att nämna att det var bara var en "liten" present på drygt 1.9 MILJARDER. OK, en del var nog löner till anställda men det blir fortfarande en hel del pengar över. Räknar man högt med drygt 1000 personer som får 1 miljon i lön så blir det fortfarande drygt 1 MILJARD kvar till små presenter.

Sen, tycker du att de är rättvist att ditt barn får en sämre utbildning för att du inte kan/vill köpa dyra presenter till läraren som får betalt för att lära barnen.

Kinesiska sa...

Ja men det är så det funkar i andra delar av världen. Jag tycker Sverige är bra på det sättet, att vi har väldigt låg tolerans för mutor. Men resten av världen är inte lika rättvis. Dessutom är det en massa "kompisaffärer" i Sverige istället. Försök sälja en produkt till ett större företag som finns på marknaden utan att du har några kontakter så får du se hur lätt det är.. Men om det är så det funkar i Indien, Kina eller Afrika, ska inte svenska företag få "konkurrera" på samma villkor?