söndag 18 januari 2009

kungar och pensioner

först läste jag om kungen i thailand som tydligen inte får förolämpas för då får man längre fängelse än mord på en vanlig dödlig (i Sverige iaf). Kan inte annat än tycka det är larvigt med sådana lagar. Kent kanske kan åka till Thailand och sjunga en låt om att våldta kungens dotter eller nått i den stilen :D se vad reaktionerna blir haha

Vidare läser jag om pensionerna, som nu drabbas av börsnedgångarna. Var det någon som förväntade sig något annat när folket vart tvingade att pensionsspara i fonder?

退休金 tuì xiū jīn Pension
泰国 tài guó Thailand

2 kommentarer:

Anonym sa...

AMF pensions (troliga) återtag av pensionspengar har inget med aktiefonder att göra (tvingande, som i PPM-fallet eller frivillgt fondsparande)

kafpauzo sa...

Alla pensionsföretag placerar pengarna på något sätt.

Vad är alternativet? Att sy in pengarna i en madrass skulle kräva en gigantisk madrass. :-) Förvarade sedlar skulle vara hopplöst att bevaka och skulle inte ge nån värdestegring. Tvärtom skulle värdet minska genom inflationen.

Placerar man alla pengarna på ett bankkonto så betyder det bara att det blir banken som sedan placerar pengarna, istället för att pensionsbolaget gör det. Banken måste placera pengarna, inte heller banker syr in miljarder i gigantiska madrasser.

För övrigt skulle ingen anlita ett pensionsbolag som förvaltar pengarna så dåligt att värdestegringen över lång tid bara motsvarar bankränta. Folk kräver bättre värdestegring över lång tid. För det krävs att pengarna placeras. Nackdelen är att det inte alltid går uppåt. Nästan alltid går det uppåt, men inte alltid.

För övrigt är det viktigt för samhället att pengar investeras, så de kan arbeta och göra nytta, istället för att ligga inlåsta i kassavalv till ingen nytta. Pröva att ge några mikrolån genom kiva.org så får du uppleva klart och tydligt hur dina pengar kan göra fantastisk nytta. Vanliga placeringar fungerar faktiskt på ett liknande sätt i många avseenden, trots att nyttan inte märks lika tydligt och direkt.

Pengars värde ligger inte i sedeln, som ju bara är en papperslapp, eller i kontosiffran, som bara är några magnetspår på en hårddisk. Sedlar och kontosiffror bara representerar värden som finns nån annanstans.

Att vi har en kris nu beror på att just detta värde som finns på annat håll plötsligt har blivit opålitligt.

Pengars värde uppstår till mycket stor del genom att pengar placeras i sådant som har värde. Se t ex http://sv.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking