tisdag 3 februari 2009

rika sopgubbar

sopgubbarna är sura för de riskerar förlora en månadslön på 29 000 - 30 000 i månaden.. VAFAN!
nu är jag SUR! Jag har studieskulder upp över öronen efter att ha pluggat för att få ett "bra" jobb och så tjänar jag mindre än en sopgubbe.. va i helvete är det för fel på Sverige säger jag bara..
Kinesiska sopgubbar åker runt på CYKEL MED SLÄP! och lär väl ha en månadslön på 500-800 kr. Ändå är det glada att de har ett jobb överhuvudtaget.

破烂 pò làn (+er om du bor i peking) sopor

21 kommentarer:

Anonym sa...

Och som vanligt vill media att vi ska tycka synd om de stackars sopgubbarna. Läs och förfasas ännu mer:


FAKTA: Topplönerna inom LO-kollektivet
Arbete Total månadslön Grundlön
Flygtekniker 39.000 37.000
Processtekniker 38.000 29.070
Golvläggare ca 36.500 -
Elektriker 36.500 -
Vvs-montör 36.500 -
Drifttekniker 36.000 28.000
Sophämtare 34.000 -
Drifttekniker/maskinförare 33.762 -
Grafiker 33.500 29.500
Lokförare 32.300 30.300
"

//Leftbag
http://di.se/Index/Nyheter/2007/12/14/261909.htm?src=xlink

Kinesiska sa...

Ja du ser.. en flygtekniker!! tjänar 3 000 - 5 000 mer i månaden än en sopgubbe.. det är ju inte klokt, vem som helst kan ju bli sopgubbe, bara man orkar bära säckar, eller har jag missat något?

Anonym sa...

Men bli sopgubbe då istället för att gnälla! Hur fan kan man bli så upprörd över vad andra tjänar? Då är man fattig på många plan.
Utan sophantering skulle hela vårt samhälle kollapsa på ett par dygn.

Anonym sa...

Snacka om att rikta ilskan mot fel håll. Att du har dåligt pengar är inte soparbetarnas fel, utan hela kapitalismens. Underbart att de vågar stå upp för sina intressen och hota med vild strejk, fler borde följa deras exempel!

Anonym sa...

Kinesiska, du har inte lärt dig ens läsa.. det står 'upp till 30 tusen'.. i din bransch kan man nog också tjäna 'upp till' rätt höga belopp... dessutom har du ett 'bra' jobb; du slipper lukt, buller, nedvärderande blickar och framförallt slita ut din kropp i förtid (eller överhuvudtaget). Om du tycker att det enda som räknas är slutlönen: klaga inte utan skaffa en lämplig utbildning och åk till USA. ”Vem som helst kan bli sopgubbe, bara man orkar bära säckar”.. likt vem som helst kan tids nog fullfölja en högskoleutbildning bara man kan sitta still... 'vem som helst' är ett relativt uttryck. Övervärdera inte dina färdigheter på bekostnad av andra. Till sist: medan sophämtning är ett strategiskt jobb (samhället kan inte vara utan) är nog ditt inte alls...

Anonym sa...

Har jobbat som sopgubbe. Ja, tungt men oxå en hel del svarta pengar. Gräv lite djupare så hittar man de verkliga orsakerna till protesterna. Några enkla kontroller visar att flera av ägarna dömts för grova skattebrott.

Anonym sa...

Ja jösses vilken inställning... ska vi tillbaka till medeltiden? Lika bra att dela in folk i adel och livegna igen? Stackare, du slipper bära illaluktande skit i 10 timmar varje dag. Jag jobbar på ett företag med i huvudsak tjänstemän och IT-tekniker. Enda gången det märks om någon är sjuk/frånvarande är när städaren eller vaktmästaren är borta. Övriga behövs mer eller mindre inte alls...

Anonym sa...

34k i månaden låter väldigt mycket, har jobbat med detta i några år och vi låg kring 25, men det var som sagt ohållbart att ha ett liv vid sidan om. Man gick över en mil om dagen och svetten rann i 10h om dagen. Tidiga mornar och dålig stämning på jobbet.

Tycker inte lönen är problemet här utan det är arbetssituationen och volymen arbete per gubbe.

Anonym sa...

Anledningen till att visa "sopgubbar" kan tjäna mycket pengar är att det är få som vill arbeta som "sopgubbe", undrar varför. Precis som priset på en vara sätts löner efter tillgång och efterfrågan. Om det skulle finnas obegränsat med personer som ville bli"sopgubbar" skulle lönerna vara lägre. Samma gäller i alla branscher. Istället för att klaga på andras förhandlingsförmåga och lön får du se till att löneförhandla bättre eller byta jobb.

Anonym sa...

"Topplönerna inom LO-kollektivet"
Topplöner säger inget om vad t ex medelelektriken tjänar. tro mig, det är inte många elektriker som har en lön på 36500 kr i månaden. 26000-28000 kr inkl. ackord, tillägg, resersättning etc är mer normalt och detta är i STHLM.

Anonym sa...

Jag jobbar som sopgubbe och är nöjd med jobbet, men om jag inte tränade på gym varje dag och sprang milen varje vecka skulle jobbet vara mycket mer slitigt för kroppen. De flesta som söker lyckan som sopgubbe slutar efter någon vecka för att det är för jobbigt. Ca 1 av 20 stannar längre än ett år. Får vi mer gator att tömma hinner vi inte hämta soporna på under 40 timmar och då slutar jag. När ordinarie är sjuk eller när det är snö är arbetsdagarna redan nu över 8 timmar. Sopföretagen tävlar nu om att ge lägst lön till sopgubbarna för att få in sina anbud. Det är inte cheferna som sänker sina löner utan vi får betala med våra ryggar. Dessutom är anbuden räknade på att det blir färre sopbilar vilket innebär ännu högre belastning, inte bra, smärtgränsen är nådd. Sopföretagen vill inte följa miljöarbetaravtalet utan inför ett eget mumbojumbolönesystem. Sopgubbarna kämpar inte om höga löner utan ett belastningstak för att vi ska kunna jobba tills vi blir pensionerade utan att förstöra kroppen. De få som tjänar 34 tusen i månaden lyfter jag hatten för, deras trakter är de tyngsta i sverige. Otroligt att de orkar. Ca 150 ton sopor per vecka, släpat frän gränder och innergårdar. I sverige är soporna inte framflyttade till gatan som i tex New York och andra storstäder.

Anonym sa...

Förstår att folk kan reagera på en "soplön" men man ska veta att det e inget vanligt jobb. Tänk dig att du går och handlar 15liter mjölk och får bära hem till bostaden,då känns det i armarna efter tag. En sopgubbe gör det kanske 50ggr/dag!! Och det e inte lönen som e det viktigaste det e belastningen. Man vill kunna komma hem och laja med barnen utan att ryggen axlarna knäna värker utan att behöva byta jobb!!!!!!!!!!

Anonym sa...

Men med era resonemang finns det ingen anledning alls att utbilda sig för det enda du får för det är studieskulder och kass lön, istället för 4 år på högskolan och bli sjuksyrra kan jag träna på gymmet och sen bära sopor och tjäna det dubbla. Lönerna är för höga, det är därför företagen inte har råd att anställa fler sopgubbar! ska vi höja och höja alla löner blir det inflation, en liter mjölk kommer kosta 100 kr när alla tjänar 100 000 i månaden.

Kinesiska sa...

Kul med mycket kommentarer :)

Jag tycker inte alls att det ni sopgubbar gör är på något sätt enkelt eller äckligt eller nedvärderande, utan som alla skriver en nödvändig uppgift i samhället som verkligen behövs. Men att ni hade så höga löner kunde jag aldrig drömma om, det är faktiskt inte ett "svårt" jobb annat än att det kräver att man är stark. Ni har ett bra fack..

Kinesiska sa...

tillägg: skulle det vara så att det är svårt att rekrytera folk till yrket så är det fel på Svenskarna, för det är hög arbetslöshet nu och då ska man fan vara glad om man har jobb överhuvudtaget!

Anonym sa...

Kinesiska> Följ med en vecka på mitt område så får du känna på hur tungt det är. Vill du inte så kan du hålla tyst.

Kinesiska sa...

Anonym: Jag har inga problem med "tungt" arbete om du tror det, har jobbat som "grovis" på byggen i några år innan jag pluggade vidare så stark och uthållig är jag fast du kanske inte tycker att bära gipsskivor och cementsäckar 8h / dag är lika tungt som att bära sopsäckar?

Du kan få byta med mig om du vill annars, jag är egen företagare, så regeringen suger ut mina pengar extremt, jag har inte i närheten av vad du har i lön och jobbar i snitt 60-65 timmar i veckan, dessutom kommer jag få svälta när jag blir gammal om jag inte lyckas väldigt bra.

Anonym sa...

absolut, vem som helst kan bli sopgubbe, vem som helst kan bli flygtekniker, vem som helst kan bli vad som helst, du har valt din väg i livet. antagligen för att du ville det, annars vore det dumt...
jag har valt ett liv som sopgubbe, för att jag tycker om att jobba med kroppen, jag tycker om att va ute om dagarna.

imorgon går vi ut i strejk, vilket jag anser är bra... men folk missuppfattar en stor del i det hela, vi strejkar inte för högre lön, vi kommer gå ner i lön, men även i belastningen när vi får igenom strejken.
lönen idag är bra, men kan på riktigt säga att jag slutar om dom sänker min lön. jag år 25 år, knappt nåt liv efter jobbet, förutom sovandet, ont konstant nånstans, i antingen ryggen, armarna, eller i såren man får från krossat glas, köksknivar osv... ska ge er som funderar en liten bra o gålig lista på allt som har med sopyrket att göra...

bra.
lönen, ofta bra sammanhållning mellan oss som jobar, vissa bra dagar (på sommaren)

dåligt.
tungt, slitigt (men det e ett jobb)

farligt.
glas, porslin, knivar, kanyler, sopråttor (skosize 45), pundare som sover i soprum, folk som hotar en med livet om man inte flyttar på sopbilen, bilister som kör som idioter,is på vintrarna.

skulle kunna göra alla tre listor längre, men ni förstår helheten, det e inte bara tunga säckar inom det här jobbet, du måste ha ett psyke som tar att en idiot står o kallar dej äcklig och dum i huvudet osv, du måste alltid behålla lugnet när du får in nåt som en kniv eller liknande i benet eller ryggen.

så jag säger till alla som anser att vi är överbetalda att kom ner till högdalen måndag morgon kl 5. jag fixar arbetskläder. klarar du dagen och vill fortsätta så fixar jag jobb åt dej, så kan du också va en överbetald outbildad idiot, för det e ju det vi e...

Kinesiska sa...

Jag har iaf inte sagt att ni är idioter, vad jag däremot säger är att alla kan från födseln arbeta med kroppen, det kräver inte att man spenderar 4-7 år extra i skolan, 4-7 år av ens liv där man samlar på sig rejäla studieskulder för att arbeta med kroppen.

vem som helst kan inte bli flygtekniker, det kräver att man är beredd att utbilda sig, som du själv säger, du bjuder in vem som helst att komma ner och ta på sig arbetskläderna, inget mer krävs än att man är beredd att slita. Däri ligger skillnaden, vissa yrken kräver att man spenderar en stor del av livet med förberedelser och att man satsar sin framtid.

Det är detta som jag ställer mig frågvis till, att ett yrke som är så "enkelt" ska ge så pass hög lön.

Nu är det ju inte lönen ni klagar på utan arbetsbördan och i den punkten kan jag säkert hålla med er (Speciellt när det gäller säkerheten, för sprutor, glas och knivar är fan obehagligt), jag vet ju inte hur mycket arbete ni har på en dag, men är det för mycket så är det för mycket. Däremot kan det nog vara så att er höga lön är en del av problemet, lägre lön = möjligt att anställa fler. Dock kräver det ju även att era chefer är normala och inte effektiviseringsmaskiner.. för i dagens sverige ska ju allt effektiviseras hela tiden utan att man tänker på vad det gör mot människorna som "effektiviseras".

Vi får väl se vad resultatet av strejken blir, hoppas det löser sig för er iaf med arbetsbelastningen.

Anonym sa...

Verkar som om Kinesiska tror att det är enkelt att vara sopgubbe, bara man orkar bära lite. Det tar normalt ett halvår att lära sig en trakt. Gamla sopgubbar vill inte ens byta trakt eftersom det tar mycket mycket lång tid att lära sig alla nycklar, hämtställen, koder, vart man ska lasta med sopbilen, hur man backar rätt på trakten, hämtnings mängder, hämtlistan, hur man effektivas lyfter säckar, släpar kärl, hur man syncar arbetet med sin nya sopgubbepartner m.m. listan är väldigt lång. Kinesiska får helt enkelt anmäla sig som sommarjobbare och testa lite. Men det är klart, det gåår om man är envis och jag är det, och en glad sopgubbe.

Kinesiska sa...

absolut, alla jobb kräver en inlärningsperiod. Samma sak när jag kånkade gipsskivor 5 våningar upp under en vecka på ett bygge, det tog någon dag innan man hittat det bästa sättet att greppa och lyfta skivorna m.m. Inte det det handlar om dock då alla yrken har en inlärningstid. tom för en läkare som pluggat för sitt yrke flera år så tar det ett tag att komma in i rytmen så att säga.

men på en punkt kan jag hålla med er sopgubbar och det är att det inte är många som är beredda att slita idag, därför ni inte har många som är intresserade av yrket. Kollade på en intervju för en stund sen med en städfirma uppe i norrland, byn hade skyhög arbetslöshet och de sökte 4 nya tjänster. de fick 3 ansökningar varav 2 var oseriösa.. folk vill inte jobba längre :(